torsdag 11 oktober 2012

Julmjöd

Idag har jag satt ett julmjöd på höstens honung. Luktar väldigt lovande. Här är receptet. Nedanför är ett grundrecept också på hur själva proceduren går till (utgått från http://www.runristare.se/vikingtips/mjod/mjod.html).


Julmjöd

Ger en alkoholhalt på cirka 8%

10 korn hel svartpeppar
1 kanelstång
15 korn hel nejlika
20 korn hel kardemumma
1 muskotnöt i bitar
1 helt pomeransskal
1/2 gram saffran

Sjud under en timmes tid kryddorna tillsammans i den största kastrullen du har. Sila av i en jästunna och låt stå och svalna. När kryddlagen är 40°C eller under häll på 5 kg flytande honung. Rör om. Fyll på resten av tunnan med kallt vatten. Rör om så att temperaturen blir under 30°C i hela tunnan. Sila till sist i förkulturen. Sätt på lock och jäsrör och skaka om.


Grundrecept mjöd

Ger en alkoholhalt på cirka 8%
  1. Gör först en förkultur. Ta 2 dl honung till 1 liter vatten och häll i en hink. Låt vattnet bli rumstempererat och tillsätt jäst. Lägg över en ren handduk. Använd jäst från en existerande mjödjäsning, en bottensats från en tidigare mjödjäsning eller en köpt torrjäst (för mjöd, ale eller öl). Låt stå tills det börjat jäsa, det här borde inte ta mer än någon eller ett par dagar.
    • Jästen har mycket större chans att göra ett bra jobb om man skapar ett par miljoner extra jästceller innan man tillsätter den till musten. Jäs först en liten sats (< 1 liter) med ganska svag mjöd. När den börjar jäsa ordentligt har du plötsligt ett fantastiskt stort antal jästceller att sätta till din riktiga mjödsats. Varför bry sig om hur hårt jästen får kämpa? Du minskar risken att någon annan jäst tar över jäsningen (vildjäsning, inte alltid bra). Har du en söt must är chansen större att jästen orkar starta jäsningen om det finns mycket jäst. Jäsningen går snabbare.
  2. Häll 25 liter vatten i ett jäskärl. Tappa i 5 kg (3.47 liter) honung. Sila i förkulturen. Mät sockerhalten med en Oeschlemeter.
    • Om du ska tillsätta frukt och örter: Om du ska tillsätta frukt och örter i din mjöd så vänta tills jäsningen har kommit i gång ordentligt. Risk finns annars att fel jästbakterier tar överhand och din jästkultur och mjöd förstörs. Är du osäker kan du koka upp frukt och örter innan så förstörs deras egna jästsvampar som finns naturligt. Örter kan kräva andra förberedelser beroende på sort. Se i örtaböcker och om brännvinskryddning.
    • Om du ska krydda: Kryddor sjuder du på svag värme tillsammans med en så stor del av vattnet du kan sjuda. Låt det puttra i över en timme, ju mer smak vattnet har ju mer kryddig smak kommer mjödet att få. Sila bort kryddorna och häll över kryddvattnet i en tom jäshink. Låt det svalna till under 30°C. Tillsätt sedan honung, förkultur och fyll upp resten av hinken med rumstempererat vatten.
    • Om du använder hård honung: Nyslungad honung tillsätter du direkt i vattnet. Om det är kristalliserad hård honung så värmer du försiktigt honungen till 30 - 40 grader, EJ VARMARE, då förstör du det nyttiga i honungen. Blanda sedan med vatten och låt honungslagen få rumstemperatur (ca 23 grader).
    • Om vattnet du använder är klorerat så måste du koka vattnet eftersom klor hämmar jästbakterierna. Det kan också vara en bra idé att koka vattnet ifall det inte är av perfekt kvalitet. Glöm inte låta vattnet svalna av dock till under 30°C.
    • När du satt på locket i på ditt jäskärl är det bara att vänta. Du kan röra om någon gång i brygden för att pigga upp jästkulturen men se till att hålla alla redskap rena och öppna locket kortast tid som möjligt så att inte främmande jästsporer kommer ner i brygden och muterar den. Mjöd jäser långsamt så ha tålamod. Du kan jäsa i rumstemperatur eller i något svalare.
  3. Tappa om mjödet i en ny jästunna med en hävert utan att få med bottensatsen. Det här gör du när det nästan helt slutat "ploppa" ur jäsröret eller när Oeschlemetern visar 0. Här är första tillfället för en provsmakning.
    • Spara gärna någon liter av senaste mjödets bottensats, blanda ut med lite vatten och ställ svalt. I mjödet finns nu en levande jästkultur som du ska hålla på sparlåga tills nästa bryggning sätts igång. Mata dina husdjur med en aning honung var fjärde månad så håller dom sig pigga och friska. Du kan utan tvekan ge bort stora delar av den till dina vänner, det är en garanti för att du kan få tillbaka en inarbetad jästkultur om något skulle gå fel.
  4. Efter några veckor, eller när mjödet helt slutat jäsa, tappa upp det på flaskor. Men om det finns en ny bottensats, tappa ännu hellre om mjödet till tunna en gång till.
    • Mät sockerhalten med en Oeschlemeter en sista gång för att veta exakt hur starkt ditt mjöd blev.
    • För kolsyrat mjöd, tillsätt ytterst lite honung i varje flaska för efterjäsning. Då måste du använda flaskor som tål kolsyra och har kapsyl. Annars går det bra att använda vinkorkar till flaskorna också.
  5. Lagra mjödet
    • Mjöd som är lika starkt som vin går lika bra att lagra som vin gör. Det blir bara godare och får en mer komplex smak. Ifall mjödet har en alkoholhalt som cider eller öl så bör du dricka upp det inom ett par år. Men ha tålamod och låt mjödet lagras åtminstonde ett par veckor innan du börjar dricka eftersom mjödet får mindre jässmak och blir klarare med tiden.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar