söndag 17 juli 2011

Odlingssommar

Välkommen till Davids och Sofias odlingssommar! Första blogginlägget kommer såhär mitt i högsommaren, men såklart har odlingen pågått ett tag. Enda sedan i mars då vi började förkultivera plantor inomhus på fönsterkarmen på Barnhemsgatan. Nu har vi hunnit med att äta sallad, rädisor, potatis och en kålrot. Mer än så har inte blivit skördefärdigt, om man bortser från kryddorna.

Vi fick i april en liten liten planta chili av Jan, som nu har vuxit sig stor och fin. Den står fortfarande i kruka, den största vi har, inne på verandan. Den har dock sett ledsen ut ett tag, men vi har inte riktigt vetat vad det varit. Så läste jag i Israelsson att man ska gödselvattna chilin varannan vecka. Aha. Nybörjarmisstag, såklart man ska det. Växter behöver inte mindre gödsel för att de står i kruka, snarare mer.

Vi har också drabbats av vårt första stora bakslag. Potatisen har fått potatisbladmögel. Vi la några blad i en plastpåse igår och idag så är det mögelludd på bladen.
Idag ska vi skörda lite och se ifall möglet spridit sig till knölarna. Förra helgen skördade vi lite potatis och då hade möglet inte hunnit dit i alla fall. Om knölarna ser bra ut så repar vi bort potatisblasten så att vi får stopp på möglets framfart. När vi skördat potatisen, så funderar jag på att försöka odla något snabbväxande i potatisens land. Funderar på spenat, eftersom det växer ganska snabbt och dessutom går att frysa in till vintern.

Bondbönorna har fått några sorts löss också. Men eftersom det klättrar myror på skjälken till bondbönorna också så hoppas vi att lössen blir uppätna.

När vi gjorde i ordning landet för odling så fuskade vi massvis, vilket jag inte vill göra till nästa år. Vi grävde bara ett spadtag djupt och vi grundgödslade inte. Det har ändå gått ganska bra, i alla fall i bönlandet och i kållandet. Vi har gröngödslat med gräsklipp ganska ofta, så på så vis har de fått näring. Men nu har vi inte gröngödslat på ett tag, så idag så gödslade vi med nässelvatten.

Ett annat nybörjarmisstag vi gjorde var att vi satte massvis med sallad på samma gång. Tänkte inte på att det skulle komma upp på samma gång också. Gissa om vi ätit mycket sallad den senaste tiden. Men det är hög tid att skörda den mesta av salladen nu. Kanske tar en vända till grannarna och ser om de vill ha.

I dagarna ska vi sätta en sats med körsbärsvin. Vi fick med oss två vintunnor från Linköping igår, så nu ska det bli vin. Har inte riktigt bestämt vad den andra satsen med vin ska bestå av, kanske äpple, det har vi ju en del av. Eller röda vinbär, fläder eller något annat.

När vi kom hit igår så hade det blåst och regnat så kraftigt att den gula löken hade lagt sig ner. Det fick mig att fundera på vindskydd till odlingen, eftersom det brukar blåsa kraftigt här eftersom det ligger uppe på ett berg. För att ta reda på vart det blåser från oftast så satte jag upp en vindvimpel mitt i landet och ordnade ett vindriktningsprotokoll där jag noterar vilket håll det blåser åt varje dag. Får se om man blir något klokare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar